O sóji sa dozviete mnohé protichodné informácie. Na jednej strane je propagovaná ako super potravina, ktorá má na ľudské zdravie neskutočne pozitívny vplyv a na strane druhej si môžete prečítať mnohé články o GMO, teda geneticky modifikovanej sóji, ktorá spôsobuje rakovinu. Tejto téme sa dokonca prednedávnom venovali aj v hlavných správach v jednej z našich televízií. Redaktorka tvrdila, že bielkoviny v sóji nikdy plnohodnotne nenahradia tie v mäse. Pán v reportáži taktiež tvrdil, že sója môže v tele narobiť neplechu, no nakoniec uznal, že ide naozaj o zdravú potravinu. Ako to teda s touto strukovinou je?
Sója obsahuje samé dobré veci
Ak by sme sa na sóju pozreli z hľadiska toho, čo všetko obsahuje, nemohli by sme o jej pozitívnych vlastnostiach pochybovať ani na sekundu. Táto strukovina obsahuje najvyššie množstvo aminokyselín zo všetkých zástupcov rastlinnej ríše. Na druhej strane v sebe nemá ani deko cholesterolu. Podľa niektorých odborníkov dokonca zodpovedá za lepšiu produkciu kolagénu a kyseliny hyalurónovej v organizme. Je bohatým zdrojom dôležitých minerálov a taktiež vitamínov. svoje prvenstvo si drží i v tom, že ako jediná z rastlín dokáže človeku poskytnúť vitamín B12, ktorý sa inak nachádza prevažne v živočíšnej potrave. Na to, však musí byť špeciálne spracovaná.
Kedy môže uškodiť
Jediný problém sóje spočíva v tom, že je v mnohých krajinách pestovaná v geneticky modifikovanej podobe. Podobným spôsobom sú síce pestované aj iné rastliny, no správe táto strukovina patrí medzi priekopníkov. Geneticky modifikovaná sója je nepochybne zdraviu škodlivá. Problém nespočíva v samotnej modifikácii génov, ale v tom, že pri pestovaní takýchto rastlín sú používané silné herbicídy. Ak teda budete nakupovať sójové bôby alebo akýkoľvek výrobok zo sóje, vždy si pozorne všímajte či na obale nájdete označenie „ GMO FREE“.